21. heinäkuuta 2015

Tutoriaali: vetoketjupussi ompelemalla


pussi8

Olen joskus väkertänyt itselleni muistiin vuoritetun vetoketjupussin ohjeen. Laitan ohjeen nyt jakoon, jospa tästä olisi iloa muillekin!

pussi1

Pussia varten tarvitset vetoketjun lisäksi kahta kangasta: jämäkämpää päällyskangasta seka ohuempaa vuorikangasta. Kangasta et tarvitse kovin paljon, joten voit hyödyntää myös tilkkuja. Kankaiden materiaaliksi kannattaa valita puuvillaa, sillä se on kestävää, jämäkkää ja helppohoitoista, ja lisäksi sitä on helppo ommella. Uudet kankaat kannattaa pestä ennen ompelemista, sillä puuvilla voi kutistua ensimmäisessä pesussa.

Aloitetaan!

1. Leikkaa kankaista yhteensä neljä palaa: kaksi päällyspalaa ja kaksi vuoripalaa. Palojen tulee olla yhtä leveitä kuin vetoketju on. Palojen korkeuden voit valita itse. Leikkaa kaikista palasista samankokoisia. Silitä palaset.

pussi2

2. Aseta vuorikangas oikea puoli ylöspäin. Aseta sen päälle vetoketju hammaspuoli ylöspäin kuvan mukaisesti. Aseta vetoketjun päälle päällyskangas oikea puoli alaspäin. Kiinnitä nuppineuloilla.

pussi3

3. Ompele kiinni. Siistein lopputulos syntyy käyttämällä vetoketjupaininjalkaa, itse ompelin varovasti tavallisella paininjalalla.

4. Käännä vetoketju esiin. Työn pitäisi nyt näyttää tältä. Toista kohdat 2 ja 3 vetoketjun toiseen reunaan.

pussi4

5. Avaa vetoketju puoliksi. Käännä vuorikankaan ja päällyskankaan kappaleet keskenään oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä nuppineuloilla. Huolehdi neulatessa, että vetoketjun reunat jäävät vuorikankaan saumojen alle, jotta pussi näyttää valmiina siistiltä.

pussi5

6. Ompele kankaat yhteen 510 mm päästä reunasta. Jätä vuorikankaan pohjaan vähintään viiden sentin aukko. Huolittele reunat siksakilla.

7. Käännä työ oikeinpäin aukon kautta. Ompele vuorikankaan aukko umpeen siististi käsin tai ompelukoneella. Taita vuorikangas pussin sisään.

pussi6

Valmis! 

pussi7

Kun tekniikan hoksaa, pussit syntyvät todella nopsaan. Itsekin surautin valmiiksi heti neljä pussia. 

pussi9

Hauskin työvaihe minusta on löytää päällyskankaiden väreihin ja kuosiin sopivat vuorikankaat. 

pussi10

Jos sinulla on ohjeesta kysyttävää, nakkaa ihmeessä kommenttia!

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäät! Joko kokeilit ompelemista? :)

   Poista
 2. jos ohjetta soveltaa niin eikös sen voisi tehdä 1 isommasta kankaasta päälle ja 1 isommasta palasta vuorikangas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sen luullakseni pitäisi onnistua, kunhan muistaa kuitenkin avata vetoketjun puolilleen ja jättää vuoreen pienen aukon, jotta ulkokankaan saa käännettyä ympäri. Kerro sitten kuinka kävi!

   Poista
 3. aloitin juuri itsekkin tekemään pusseja :) kiitos ohjeesta

  VastaaPoista
 4. onnistuin tekemään vetoketjupussin 1 isommalla vuorikankaalla ja 1 isommalla päällys kankaalla , muuntelin vain vähän ohjetta :) ja ihan hienoja tuli ......... pitääkin taas huomenna ottaa ompelukone esille :D kiitos ohjeesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! :) Näiden ompeleminen kyllä vie mukanaan, tekisi mieli tehdä aina vain uusia kunhan on vauhtiin päässyt!

   Poista
 5. koitin ohjettasi:) sain itsekkin onnistumaan :) pusseissa on se hyvä puoli että ainakaan muilla ihmisillä ei ole samanlaisia :D olen vasta 12.v ja olen lukenut pari kuukautta blogiasi , saan teksteistäsi aina intoa uuteen työhön:) kiitos! minulla on muuten äitini vanha ompelukone ja se on ainakin 20-30 vuotta vanha ja toimii silti :D se on vain ulkoa erinlainen kuin uudet ompelukoneet , sisällä on kuitenkin samat toiminnot kuin uusissa :) vaikka pian aion ostaa itselleni uuden ompalukoneen koska ompelen aika paljon :) olen kerännyt jo 3 vuotta rahaa ompelukoneeseen ja nyt vihdoin saan sen :) äiti kyllä lupasi maksaa pienen osan ompelukoneen hinnasta :) kun ostan sen niin minulla on 2 ompelukonetta saan aina vaan valita kummalla ompelen:) ja onhan uusi aina uusi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu! :) Niinpä, itse tekemisessä on sekin kiva puoli että saa täysin uniikkeja juttuja. Huippua että olet inspiroitunut, se on kyllä tosi kivaa kuultavaa ja motivoi jatkamaan kirjoittamista :) Minullakin on käytössä mummoni vanha ompelukone. Hieman pölyinen se on (pitäisi putsata se...) mutta toimii kyllä useimmiten niin kuin pitääkin. Sinnikkäästi olet kyllä säästänyt, hienoa että saat nyt hankittua koneen josta olet kauan haaveillut. Iso kiitos kommentistasi ja ompelun iloa! :)

   Poista
 6. Täytyy sanoa että onnistu! Ostin vasta kuukausi sitte ompelukoneen ja olen harjotellu pikkutöillä, tämä tuli siis tarpeen! :D ja nyt tuolla on onnistunut vetoketjupussukka! Minä siis kiitän! Ja ps. Odottelen innolla persiaviltin lopputulosta! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Näihin pusseihin onkin näppärä sitten upottaa isommista töistä syntyvät tilkut :) Ja kiva kuulla, niin minäkin odotan! :D

   Poista
 7. Sinähän monitaituri olet. :) Taitaa olla pakko ryhtyä lukijaksi. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...