26. tammikuuta 2016

Sukkapompsi

Blogin kirjoittelu on jäänyt nyt alkuvuodesta vähemmälle, mutta koska edelleen on tammikuu, kehtaan yhä esitellä viimeiset joululahjaneuleet. Miehelle ja hänen perheelleen neuloin jouluksi sukkia. Anopin sukat esittelinkin jo aiemmin tässä postauksessa, nyt vuorossa ovat miesväen lahjasukat.

Miehen isälle neuloin sukat varastosta löytyneistä seiskaveikoista. Sukkien varret neuloin broken seed stitch -pintaneuleella, josta olen kirjoittanut aiemminkin. Jalkateriin neuloin kapeita harmaita raitoja, jotta sain päävärin riittämään kahteen sukkaan. Pintaneuleen ansiosta sukkien varsista tuli hyvin joustavat, mutta kerrosten vaihtumakohdista tuli joissain kohdissa vähän epäsiistit. Vähän jäi myös harmittamaan viimeisen pintaneulekerroksen alle jäänyt epämääräinen harmaa raita, jonka jälkeen olisi pitänyt tehdä vielä yksi kerros pintaneuletta. Sukista tuli kuitenkin sen verran hyvät, että kehtasin antaa ne lahjaksi. Sukathan ne vain ovat, pääasia on että ne lämmittävät. Ja opinpahan taas uutta. 

joulusukat3

 Appiukon sukat
Malli: Oma perussukka, varressa broken seed stitch -kuviota
Koko: 44
Ravelryssä: Petrol blue seeds
Lanka: Novitan 7 Veljestä
Langan menekki: 123 grammaa.
Puikot: Knit Pro:n 3,5 mm pyöröt.
Fiilis: Pienistä virheistä huolimatta kivat perussukat.

-----------------------------------

Miehelle halusin neuloa ohuet sukat, joita voisi käyttää kenkien sisällä. Langaksi valitsin valmiita kirjoneuleraitoja sisältävän Austermann Stepin, joka on käsitelty aloe veralla ja jojobaöljyllä. Sukat hellivät jalkoja ja lanka tuntui neuloessakin hyvältä käsissä. Useamman pesun myötä öljyt kuluvat sukista pois, mutta senkin jälkeen niitä voi vielä aivan hyvin käyttää.

Näiden sukkien neulominen aiheutti melkoisesti harmaita hiuksia. Aloitin sukkien neulomisen 64 silmukalla, joka on tyypillinen silmukkamäärä isompiin fingering-vahvuisella (n. 400m/100g) langalla neulottaviin sukkiin. Tikutin ensimmäisen sukan valmiiksi, kunnes totesin, että pienihän se on. Sukka olisi varmaan mennyt kiskomalla miehen 43-numeroiseen jalkaan, mutta tiesin etteivät sukat pääse käyttöön, jos niiden pukeminen on vähänkin epämukavaa. Ei siis muuta kuin sukka purkuun.
Seuraavaksi kokeilin millainen sukka tulisi samalla silmukkamäärällä ja 3 millin puikoilla. Neuloin vartta hyvän matkaa, kunnes totesin, että sukasta tulisi varmaan riittävän suuri, mutta sain aikaan paljon nätimpää jälkeä puoli milliä ohuemmilla puikoilla . Uudestaan purkuhommiin.
Parin kokeilun jälkeen kasvatin sukan silmukkamäärän 80 silmukkaan, jolla viimeinkin sain aikaan tarpeeksi suuren mutta kuitenkin napakan sukan. Siinä vaiheessa sukkien valmistumisella alkoi kuitenkin olla kiire, sillä halusin neuloa sukkia mieheltä salassa eli neulominen oli mahdollista vain silloin, kun mies oli töissä tai urheilemassa. Sain sukat valmiiksi aatonaaton aamuna eli viime tippaan meni. Reilun tunnin päästä olimmekin jo ajamassa kohti kotipaikkakuntaa joulua viettämään.

Taakse sukkien varteen neuloin joustinneuletta, jotta varsi istuisi napakasti ja sukat saisi helposti vedettyä jalkaan. Halusin sukkaan kuitenkin mahdollisimman paljon sileää neuletta, sillä kirjava kuvio ei mielestäni näytä kovin hyvältä joustinneuleessa.
 
Sukista tuli onneksi juuri oikean kokoiset ja ne pääsivät saman tien käyttöön. Kuva on otettu noin kuukauden käytön jälkeen, ja pieniä kulumisen merkkejä sukista voi jo havaita.

joulusukat

Joulusukat miehelle
Malli: Oma perussukka.
Koko: 43
Ravelryssä: Lovey dovey Socks
Lanka: Austermann Step Classic
Langan menekki: 82 grammaa.
Puikot: Knit Pro:n 2,5 mm pyöröt.
Fiilis: Miten näin yksinkertaisten sukkien neulominen olikin niin vaikeaa? :D

-----------------------------------

Miehen ollessa kotona neuloin sukkia hänen pikkuveljelleen. Koska aikaa ei ollut paljon, valitsin langaksi Novitan Isoveljen, joka on todella paksua sukkalangaksi. En ole ennen neulonut näin paksuja sukkia, ja ne tuntuivatkin valmistuvan hujauksessa Stepistä neulottuihin sukkiin verrattuna. Näidenkin sukkien varsiin neuloin taakse joustinneuletta. Vähän epäilytti, pääsisivätkö näin paksut sukat käyttöön, mutta ilokseni ne ovat olleet saajalleen mieluiset. 

joulusukat2

Isoveli-raitasukat
Malli: Oma perussukka.
Koko: 44
Ravelryssä:Bulky Socks
Lanka: Novita Isoveli
Langan menekki: 151 grammaa.
Puikot: Knit Pro:n 4,5 mm pyöröt, ehkä?
Fiilis: Kivat sukat tuli, tosin minun makuun aivan liian paksut.

-----------------------------------

Neulevuosi 2016 on käynnistynyt oikein hyvin. Tänä vuonna päätin, että neulon pääasiassa vain itselleni. Erityisesti haluaisin neuloa itselleni takkeja ja paitoja, tähän mennessä kun olen neulonut itselleni vain yhden villatakin. Tähän on onneksi tulossa pian muutos...:) Persian Dreams -peittokin on pikkuhiljaa taas edistynyt. 

Otin myös urakaksi käydä läpi ja järjestellä koko lankavarastoni. Olen kuvannut ja punninnut kaikki pienetkin nöttöset ja kirjaan ne ylös Ravelryyn, josta näen saman tien, mitä lankoja omistan. Ilman kuvia tai kirjanpitoa kun ei millään muista kaikkia keriä, jotka laatikoiden uumenissa odottavat puikoille pääsyä. Tästä projektista taidan kirjoitella vielä myöhemmin lisää!

7 kommenttia:

 1. Onpa kivat noi stepistä tehdyt!
  Ja mulla ehdottomasti sama päätös että tämän vuoden työt teen pääasiassa itselleni, tietysti välillä muillekkin mutta viimevuonna tein pääasiassa muille kaikkea ja itsellä viimeisetkin villasukat olivat kuluneet puhki! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuire! Ite teen mielelläni muille käsityölahjoja, välillä saatan innostua jostain lahjaideasta niinkin paljon etten ehdi lainkaan miettiä onko se varmasti saajalleen mieluinen tai tarpeellinen. Itselleen kun tekee niin neuleet pääsevät melko varmasti käyttöön :D Toivottavasti saat pian itsellesi uudet sukat tehtyä!

   Poista
 2. Tosi kauniit nuo Austermannista tehdyt. Nostan hattua tuohon purkamis-neulomis-hässäkkään. Itsellä epäilyttää oikea koko aina ihan valmiiksi asti, joten matkan varrella koetaan monia epämiellyttäviä hetkiä. Usein tulee vaan neulottua loppuun, tuli sitten susi tai joku muu eläin siitä työstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niistä tuli kyllä kivat! Joidenkin käsitöiden kohdalla olen tosi kriittinen ja saatan purkaa useita kertoja saadakseni hyvän lopputuloksen. Joidenkin kanssa taas huomaa että "oho, tuolla on muuten virhe" ja posottaa silti eteenpäin :D

   Poista
 3. Kiva idea tuo varren neulominen takaa joustinta ja edestä sileää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Varsi on joustava mutta langan kuviot pääsevät kuitenkin kauniisti esiin. Hyvin toimii myös käytännössä :)

   Poista
 4. Vautsi. Kivannäköisiä sukkia useampikin pari!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...