10. huhtikuuta 2013

Cernit-donitsi (ohje!)

Cernit-aiheiset postaukset ovat olleet tämän blogin selvästi luetuinta antia. Niinpä ajattelin väkertää teille ohjeen cernitistä muovailtuun donitsiin.


Donitsin pohjaa varten tarvitset palan vaaleanruskeaa massaa. Lisäksi tarvitset pienet palat kahta eri väristä massaa kuorrutusta ja koristeita varten. Jos tahdot tehdä donitsista riipuksen, tarvitset myös tylppäpäisen korupiikin.

Lämmittele massat notkeiksi pyörittelemällä niitä käsissä. Jos massa murenee käsissä, kokeile kaulita massa levyksi ja pyörittele massa vasta tämän jälkeen.


Ensin valmistetaan donitsin pohja. Muotoile vaaleanruskeasta massasta lieriö, jonka kulmat ovat pyöristetyt. Helpoiten tämä onnistuu, kun muotoilet massasta pallon, ja painat sen sitten kevyesti sormella kasaan.

 

Tämän jälkeen donitsiin tehdään reikä. Itse teen reiän kynsienhoitoon tarkoitetulla appelsiinitikulla, joka oli jäänyt vaille käyttöä. Reiän teko onnistuu myös esimerkiksi hammastikulla, jolloin reikää tulee vielä suurentaa vaikkapa mehupillin avulla. Siisti reiänteossa syntyneet rypyt ja epätasaisuudet. Siisti erityisen huolellisesti se puoli, jonka päälle ei tule kuorrutusta, sillä tämä puoli jää näkyville valmiiseen donitsiin.


Jos tahdot tehdä donitsistasi riipuksen, on aika kiinnittää donitsiin korupiikki. Työnnä korupiikki reiän sisäpuolelta donitsin ulkopuolelle. Jos korupiikin ulostulokohdan aukko kasvaa turhan suureksi, pienennä sitä varovasti painelemalla massaa korupiikkiä vasten. Korupiikki saa jäädä törröttämään donitsin sivusta.


Nyt valmistetaan donitsin kuorrute. Kauli valitsemastasi massasta mahdollisimman ohut levy, joka on halkaisijaltaan suunnilleen saman kokoinen kuin donitsin pohja.


Aseta kuorrute pohjan päälle ja kiinnitä se varovaisesti painelemalla. Puhkaise kuorrutteeseen reikä samalla tavalla kuin donitsin pohjaan. Kuorrutteen tarkoitus on myös peittää korupiikin kanta.


Seuraavaksi valmistetaan koristeet. Voit tehdä esimerkiksi nonparelleja, suklaapalasia tai kastiketta. Nonparellit valmistetaan kierittämällä massasta mahdollisimman ohut pötkö, josta sitten leikataan sopivan mittaisia palasia. Suklaapalat syntyvät repimällä massasta pieniä palasia. Kastike syntyy kierittämällä massasta samanlainen pötkö kuin nonparelleissakin, mutta pötkö asetellaan donitsin päälle kokonaan. Koristelussa saa vapaasti käyttää omaa luovuuttaan. Mallia voi ja kannattaa ottaa oikeista donitseista.


Nyt donitsi on valmis uuniin. Paista donitsi kotiuunissa 110-130 °C noin viisitoista minuuttia (paisto-ohjeissa paistoajaksi suositellaan 5-30 minuuttia esineen koosta riippuen. Jos valmistat suuren donitsin, pidennä paistoaikaa). Anna donitsien jäähtyä paistamisen jälkeen. Suoraan uunista tullut esine voi olla vielä pehmeä, mutta se kovenee jäähtyessään.

Kun donitsi on jäähtynyt, katkaise korupiikki sopivan mittaiseksi ja muotoile siitä pihtien avulla silmukka. Donitsiriipuksesi on valmis!


Toivottavasti ohje oli ymmärrettävä ja siitä oli apua. Olisi taas kiva kuulla, jos joku on tehnyt donitseja ohjeeni avulla! :)

6 kommenttia:

  1. Googlailin Cernitmassa-juttuja, ja päädyin blogiisi! Onnekseni!! Olen ostanut massaa, ja nyt tässä koitan ennakkoon vähän saada vinkkiä miten sitä kannattaisi alkaa työstämään! Kiitos tästä ohjeesta, sitä tulen varmastikin hyödyntämään!! Tuota paistoaikaa tässä mietin.. Että mistä sen sitten tietää mikä on se oikea aika.. Että milloin "leipomukset on kypsiä"? tuo 5-30min on aika iso aikahaarukka :D Oletko sinä keksinyt jonkun yleispätevän ohjeen tähän, vai onko se vain jokaisen itse testattava? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että kirjoituksestani on ollut apua! :) Itse olen pitänyt muovailemiani koruja uunissa noin vartin tai 20 minuuttia, korujen halkaisija on ollut pari senttiä. Paistoaikaan vaikuttaa esineen koko, iso esine ei välttämättä kovetu tarpeksi alle kymmenessä minuutissa. Joskus taas olen paistanut koruja sen lähemmäs puoli tuntia, eivätkä ne ole menneet miksikään.

      Poista
  2. Moi! Mistä tietää onko koru tarpeeksi kovettunut? Pitääkö se ottaa välillä pois vai kannattaako ensin tehdä koepaisto? Ja uskaltaako uunissa paistaa ihan ruokaa massan jälkeen? xD Että voiko sitä jäädä jtn myrkkyjä sinne... Oon nyt innostunut korviksien tekemisestä ja näin epäluuloisena etsin apuja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! En osaa mitään varmaa kikkaa sanoa siihen, miten korun saa varmasti kovettumaan. Koepaisto ei kuulosta ollenkaan hassummalta keinolta! Itse olen paistanut pieniä koruja vähintään vartin, jolloin koruni ovat kovettuneet tarpeeksi. Isommat esineet tarvitsevat sitten enemmän paistoaikaa, kuitenkin max. 30 minuuttia.
      Itse olen käyttänyt uunia ihan normaalisti massan paistamisen jälkeen. Vielä en ainakaan ole kupsahtanut :D
      Täältä löydät lisää hyödyllistä infoa: http://www.cernit.fi/yksittaispakkaukset.html

      Poista
  3. Siis toi sopis niin täydellisesti mun donitsikorviksiin<3<3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...